background image
gebraden worden, want heden waren tijdens het maal zelfs de
treden rondom gans warm.
Ter zijde in deze kamer is een uitgang naar de plaats of gang
achter de muur waaruit de haard (of de oven) vooruitspringt; langs
de genoemde zijde daalt men af naar die plaats en daar wordt het
vuur gestookt en onderhouden. Ook zijn (langs) daar nog vele
andere gewelven en kelders onder de zaal (bereikbaar).
Bij de vooruitspringende oven in de zaal of liever achterplaats
(Heilige der heiligen) is aan weerszijden een inrichting of
toerusting van kasten met schuifladen, die men uittrekken kan.
Er zijn (aan de oven of paashaard) ook openingen, zoals een
rooster van boven, en een plaats om vuur te maken, (wellicht
holte om heilig vuur te onderhouden, zoals later gesuggereerd
wordt), gelijk ook nog andere om het vuur te doven. Ik kan het
complex van de inrichting in haar geheel niet meer nauwkeurig en
duidelijk beschrijven, doch naar alle schijn is het een soort van
oven voor het klaarmaken van paasbroden en ander gebak, een
haard waar reukwerken en sommige etensresten van het feestmaal
verbrand werden; kortom, het is een paasoven.
Fascikel 29
11